מינוי בן ממשיך הוא אחד הנושאים הפרובלמטים שקיימים היום בתחום של מקרקעין וירושות. נושא זה עוסק בכל הקשור לבן ממשיך במשק חקלאי של הוריו, כיצד הוא מתמנה, איזו הכרה יש בו ומה זכויותיו.
בשביל להבין את הפרובלמאטיות שבדבר, נסביר תחילה מה זה אומר מינוי בן ממשיך ולאחר מכן נתייחס להיבטים שונים של הנושא. בכל נחלה חקלאית יש אפשרות להורים לאפשר לאחד מהילדים להקים בית לצידם, זאת במטרה שהוא יעזור להם לנהל את המשק החקלאי שברשותם. עבור הבן הממשיך, זו הזדמנות טובה גם ליהנות משטח קרקע עליה הוא יכול לבנות את ביתו, גם לעזור להוריו בניהול המשק ובעתיד, מבחינתו לפחות יש צפייה לקבל את המשק כירושה.
כאן מתחילה הבעייתיות שבדבר. על מנת שהבן יקבל את המשק, כפי שהוא מצפה, בירושה. אם הוריו לא הכריזו עליו כבן ממשיך (על מנת שההכרזה תיחשב היא צריכה להיות מצד שני הוריו או מצד ההורה האחרון שנפטר) אזי שאין כך הדבר ולכן גם אם הבן עבד את האדמה ועזר להוריו, אין הוא בהכרח היורש שכן בהתאם להחלטת מועצת מקרקעי ישראל ונוהלי רשות מקרקעי ישראל נדרשת הצהרה והתחייבות חתומה ובלתי חוזרת מצד ההורים ברי הרשות במשק על אישורים ומסמכים בנוסחים המקובלים במינהל.
אפשרות אחרת היא, שההורים יקבעו בצוואה שלהם, שהוא אכן מקבל את מינוי בן ממשיך והוא יקבל את הנחלה לאחר הסתלקותם מהעולם. אפשרות זו איננה נקייה מקשיים, שכן לצוואה יכול שיהיה תוקף במישור הפנים משפחתי אך אין היא בהכרח מחייבת את הגופים המיישבים ואת רשות מקרקעי ישראל.
בכל מקרה, עבור מינוי בן ממשיך, על ההורים להגיש בקשה לאגודה השיתופית, הסוכנות היהודית ומנהל מקרקעי ישראל ולהודיע שהם ממנים אותו להיות ממשיכם וזאת על גבי טופסי הצהרה והתחייבות בלתי חוזרת המקובלים במינהל. רק לאחר פטירתם, הוא יהפוך להיות בעל הזכויות של המשק ומכאן גם יהנה מהזכויות בו.
חשוב להבהיר שתי נקודות פרוצדוראליות, הראשונה, לא ניתן לחלק את הנחלה בין כל היורשים. מינהל מקרקעי ישראל אוסר פיצול של הנחלה, מתוך מטרה לשמור על הצביון והייעוד שלה. לכן אי אפשר לחלק אותה בין היורשים ויש להגיע להסכמה מיהו היורש. במידה ולא מגיעים להסכמה, ניתן למכור את הנחלה על כל זכויותיה לגורם חיצוני והוא יפצה את כל בני המשפחה.
הנקודה השנייה, אין זה חייב להיות בהכרח בן ממשיך, על פי החוק יכולים ההורים לקבוע שהם מעבירים את הנחלה לנכד, ההחלטה היא שלהם.
אנחנו יכולים למצוא בספרות המשפטית הרבה מאוד חומר על בן ממשיך פסקי דין ותקדימים שונים. מדובר בנושא סבוך ולא קל. המלצתנו היא, אם הינכם זקוקים לעזרה בעניין, לפנות לעו"ד יוסף ג'רסי ולקבל ממנו עזרה מקצועית בנושא.
|